Παιδί Και Διατροφή - Εκστρατεία 5-2-1-0 ενάντια στην παιδική παχυσαρκία


Πρόσφατα δεδομένα από την έρευνα του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου και του Ινστιτούτου «Υγεία του Παιδιού» έχουν δείξει ότι η παιδική παχυσαρκία έχει αυξηθεί σημαντικά σε σύγκριση παρόμοιας έρευνας που έγινε το 2000 στην Κύπρο. Την ίδια αυξητική τάση στην παιδική παχυσαρκία δυστυχώς βλέπουμε σε όλο τον κόσμο. Γιατί όμως δεν μπορούμε να αλλάξουμε αυτή την κατάσταση; Τι μπορούμε να κάνουμε εμείς οι γονείς για να προστατεύσουμε τα παιδιά μας από τον αυξημένο κίνδυνο διαβήτη, ψηλών λιπιδίων, καρδιοπαθειών και άλλων ασθενειών που δυστυχώς ακολουθούν τη παχυσαρκία; Θα μπορούσε ίσως η εκστρατεία 5-2-1-0, ξακουστή τώρα στις ΗΠΑ, να βοηθήσει και εμάς; Διαβάστε περισσότερα στο άρθρο της Ξένιας Αβερκίου, MS, RD, Κλινικής Διαιτολόγου.

Έχουμε ήδη αγγίξει το θέμα της παχυσαρκίας σε προηγούμενο άρθρο, ένα θέμα πραγματικά πολύπλευρο και δύσκολο να αντιμετωπιστεί, για αυτό εξάλλου τα δεδομένα έχουν αυξητική τάση σε ενήλικες και παιδιά ισάξια. Είναι λυπηρό όμως όταν βλέπουμε έρευνες στον τόπο μας που αποδεικνύουν ότι η παχυσαρκία έχει αυξηθεί σημαντικά από το 2000 μέχρι σήμερα σε παιδιά δημοτικής και μέσης εκπαίδευσης, ηλικίες 6 με 18 ετών. Η έρευνα η οποία εκπληρώθηκε το 2010 έχει επίσης δείξει ότι οι διατροφικές συνήθειες δεν έχουν βελτιωθεί καθόλου σε σύγκριση με τα δεδομένα του 2000. Επίσης στα παιδιά μέσης εκπαίδευσης, 12 με 18 ετών αξιολογήθηκε η συχνότητα διατροφικών διαταραχών (νευρογενούς ανορεξίας, βουλιμίας) και η τάση για την ανάπτυξή τους και έδειξε ότι ένα στα τρία κορίτσια και ένα στα έξι αγόρια ανήκουν στην ομάδα υψηλού κινδύνου. Τα χαμηλά επίπεδα «αυτοεκτίμησης, αυτό-εικόνας, τελειομανούς συμπεριφοράς, φοβιών ωρίμασης και διαπροσωπικών δυσκολιών» είναι χαρακτηριστικά αυτών των ατόμων όπως έχει αξιολογηθεί από την έρευνα. Και αυτά τα άτομα είναι τα παιδιά μας! Αυτά τα άτομα διαμορφώνονται ως σώματα και ως χαρακτήρες από πολύ μικρή ηλικία για αυτό πρέπει να λάβουμε τα μέτρα μας ως γονείς, ως εκπαιδευτικοί οργανισμοί, ως κυβέρνηση σε όλα τα στάδια της ανάπτυξής τους για την πρόληψη τέτοιων προβλημάτων υγείας.

Διαβάζοντας πρόσφατα για την εκστρατεία 5-2-1-0, που παίρνει σημαντικές διαστάσεις τώρα στις ΗΠΑ, συνειδητοποίησα ότι τέτοιου είδους απλές εκστρατείες μπορούν να επιτύχουν μεγάλους στόχους, γιατί είναι πιο εύκολα κατανοητές σε όλα τα στρώματα του πληθυσμού ανεξαρτήτως ηλικίας ή επιπέδου ωρίμασης και εκπαίδευσης. Η εκστρατεία αυτή έχει ως κύριο στόχο την αντιμετώπιση της παιδικής παχυσαρκίας μέσω απλών μηνυμάτων για την καλυτέρευση των διατροφικών συνηθειών και την αύξηση σωματικής άσκησης. Η εφαρμογή της ξεκινά πρώτα από το σπίτι και συνάμα στη δημόσια εκπαίδευση από τη νηπιακή ηλικία. Ας δούμε λοιπόν τι λέει αυτή η εκστρατεία και ας πάρουμε τα μέτρα μας να βοηθήσουμε τα παιδιά μας.

Ο κάθε αριθμός του 5-2-1-0 αντιστοιχεί με ένα στόχο για την επίτευξη θετικών αλλαγών στον τρόπο ζωής των παιδιών μας αλλά και του εαυτού μας.

5 πέντε(+) φρούτα και λαχανικά καθημερινά!
2 δύο ή λιγότερες ώρες μπροστά στην οθόνη.
1 μία(+) ώρα σωματικής άσκησης καθημερινά!
0 μηδέν γλυκά ποτά. Διαλέγετε νερό και άπαχο ή ημι-άπαχο γάλα.

Για την επίτευξη του πρώτου στόχου, «5 φρούτα και λαχανικά την ημέρα»
Εντάξετε φρούτα και λαχανικά στα γεύματα και στα ενδιάμεσα σνακ των παιδιών σας. Τρώγοντας ποικιλία από φρούτα και λαχανικά παίρνουμε βιταμίνες και ιχνοστοιχεία που προστατεύουν την υγεία μας. Επίσης τα περισσότερα είναι χαμηλά σε θερμίδες και ψηλά σε φυτικές ίνες πράγμα που μπορεί να βοηθήσει στον έλεγχο του σωματικού βάρους. Αποφύγετε τους φρουτοχυμούς, έστω και αν είναι φρέσκοι, και προτιμάτε τα φρούτα διότι έτσι παίρνουμε και τις φυτικές ίνες και είναι πιο χορταστικά. Οι ποσότητες που αντιστοιχούν για κάθε ηλικία μπορεί να διαφέρουν. Για παράδειγμα ένα αγόρι ή ένα κορίτσι 2-3 χρόνων χρειάζεται 1 φλιτζάνι (250 ml) φρούτα και 1 φλιτζάνι λαχανικά την ημέρα, ενώ ένα αγόρι 9 - 13 ετών χρειάζεται 1½ φλιτζάνια φρούτα και 2½ φλιτζάνια λαχανικά την ημέρα για να επιτύχουν τον ίδιο στόχο. Ένα φλιτζάνι φρούτα αντιστοιχεί με 1 μέτριο μήλο, 1 μέτριο πορτοκάλι, 8 μεγάλες φράουλες, κτλ. Ένα φλιτζάνι λαχανικά μπορεί να επιτευχθεί με ½ φλιτζάνι καρότα κομμένα για σνακ, και ½ φλιτζάνι φασολάκι στο γεύμα, ή με 1 φλιτζάνι σαλάτα.

Για την επίτευξη του στόχου «2 ή λιγότερες ώρες μπροστά στην οθόνη»
Βάλτε όρια για το χρόνο μπροστά στις διάφορες οθόνες και παρακολουθήστε τα όρια αυστηρά από την αρχή. Τα παιδιά του σήμερα έχουν ιδιαίτερη έλξη στο κομπιούτερ (ηλεκτρονικό υπολογιστή), στην τηλεόραση και σε άλλα βιντεοπαιγνίδια. Αν τα όρια δεν τεθούν από την αρχή, το έργο μας ως γονείς γίνεται πολύ πιο δύσκολο αργότερα. Συμπεριλάβετε το παιδί σας στην απόφαση για το ποιες ώρες δικαιούται να δει τηλεόραση ή να παίξει στο κομπιούτερ. Με αυτό τον τρόπο του δίνετε μέρος της ευθύνης για να ακολουθά τα όρια που μαζί θέσατε. Αποφύγετε την τοποθέτηση τηλεόρασης ή κομπιούτερ στο δωμάτιο του παιδιού σας. Βρείτε εναλλακτικές δραστηριότητες για να ασχοληθεί το παιδί, όπως βιβλία, εκπαιδευτικά περιοδικά, επιτραπέζια παιγνίδια, δημιουργικά παιγνίδια, και ενθαρρύνετε τη συμμετοχή σε αθλητικές δραστηριότητες όπως κολύμπι, τένις, χορό, ποδόσφαιρο, κτλ.

Για την επίτευξη του στόχου «μια ώρα τουλάχιστον την ημέρα σωματικής άσκησης»
Τα παιδιά χρειάζονται πρόγραμμα, πρότυπα (π.χ. εσάς), και ενθάρρυνση! Οι ασκήσεις μέτριας ή ψηλής έντασης είναι προτιμότερες, όπως τρέξιμο, ποδήλατο, τένις, ποδόσφαιρο και πολλά άλλα. Η σωματική δραστηριότητα είναι τρόπος ζωής και για αυτό τον λόγο πρέπει να μπαίνει στη ζωή του παιδιού από μικρή ηλικία. Τα νηπιαγωγεία πρέπει να δημιουργούν προγράμματα σωματικής άσκησης κατάλληλα για τη νηπιακή ηλικία και τα προγράμματα γυμναστικής πρέπει να ενδυναμωθούν σε όλες τις εκπαιδευτικές ηλικίες. Πρέπει ως γονείς να βάζουμε πίεση στους αρμόδιους κυβερνητικούς φορείς και στα σχολεία για την αύξηση και σωστή οργάνωση αθλητισμού και να μην ανεχόμαστε συνεχείς περικοπές.

Για την επίτευξη του στόχου «0 γλυκά ποτά την ημέρα...»
Αποφύγετε τη χρήση γλυκών ποτών στο σπίτι και ενθαρρύνετε τα παιδιά σας να κάνουν άλλες επιλογές υγρών όταν είναι εκτός σπιτιού. Δυστυχώς πολλές από τις ημερήσιες θερμίδες που καταναλώνουν πολλά παιδιά προέρχονται από γλυκά ποτά, όπως φρουτοχυμοί, αναψυκτικά, και πολλά άλλα ποτά τα οποία περιέχουν σημαντική ποσότητα ζάχαρης και θερμίδων χωρίς καθόλου θρεπτικά συστατικά. Η καλύτερη επιλογή για υγρά είναι το νερό και το άπαχο ή ημι-άπαχο γάλα. Έχει αποδειχτεί σε πρόσφατες μελέτες ότι πολλά παιδιά αντικαθιστούν το γάλα με γλυκά ποτά με αποτέλεσμα να παίρνουν πολύ χαμηλή ποσότητα ασβεστίου καθημερινά πράγμα που θα επηρεάσει αρνητικά την υγεία των οστών τους στο μέλλον. Για να ενθαρρύνετε την αύξηση κατανάλωσης νερού προσθέστε φέτες λεμονιού ή πορτοκαλιού για να δώσει στο νερό μια πιο νόστιμη φυσική γεύση. Επίσης τα μικρά παιδιά ενθαρρύνονται να καταναλώνουν νερό όταν έχουν το προσωπικό τους μπουκάλι νερού.

Με την αύξηση φρούτων και λαχανικών σε συνδυασμό με τη μείωση γλυκών ποτών και εδεσμάτων, τη μείωση της καθιστικής ζωής και την αύξηση της σωματικής δραστηριότητας, και τέλος την αύξηση κατανάλωσης νερού και χαμηλού σε λιπαρά γάλατος, σίγουρα μπορούμε να επιτύχουμε πολλές θετικές αλλαγές στην υγεία και στο σωματικό βάρος των παιδιών μας αλλά και του εαυτού μας. Οι στόχοι 5-2-1-0 είναι εύκολοι να τους θυμόμαστε και πρέπει να τους πάρουμε ένα-ένα με υπομονή και επιμονή. Μην ξεχνάτε πρέπει να δίνουμε το καλό παράδειγμα στα παιδιά μας για να τους πείσουμε ότι αξίζει να κατορθώσουν αυτούς τους στόχους.

http://www.offsite.com.cy

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εδώ μπορείτε να αφήσετε τα σχόλιά σας ή τις ιδέες σας.

Σε περίπτωση που θέλετε να δημοσιεύσουμε μια εκδήλωση, ένα δελτίο τύπου ή ένα άρθρο σας , να διαφημιστείτε δωρεάν στα 125X125 banner μας στείλτε μας e-mail