Υλικά3 μεσαίες μελιτζάνες (1,5 κιλό στο σύνολο)
αλάτι
7 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
3 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες
2 κουτ. γλυκού πάπρικα, γλυκιά
1 ½ κουτ. γλυκού πιπέρι, καγιέν ή 1/8 κουτ. γλυκού πιπέρι Harissa, φρεσκοτριμμένο
3 με 4 κουτ. σούπας χυμός λεμονιού, φρέσκος
1 κουτ. σούπας μαϊντανός, κομμένος
3 φέτες λεμόνι ή 3 φέτες ντομάτα
Εκτέλεση
Προθερμάνετε το φούρνο στους 375 βαθμούς.
Κόψτε τα κοτσάνια των μελιτζανών.
Χρησιμοποιώντας έναν αποφλοιωτή λαχανικών ή ένα αιχμηρό μαχαίρι, ξεφλουδίστε τη φλούδα ανά ½ ίντσας πλάτους λωρίδες καθέτως ώστε να έχετε ένα ριγωτό εφέ.
Κόψτε κάθε μελιτζάνα οριζοντίως σε φέτες ½ ίντσας.
Τοποθετήστε τις σε ένα σουρωτήρι και αλατίστε κάθε φέτα.
Αφήστε τις για 30 λεπτά και έπειτα ξεπλύνετε τις καλά και στεγνώστε τις με χαρτί κουζίνας.
Αλείψτε μια λαδόκολλα με 3 κουταλιές σούπας λάδι.
Αλείψτε τις φέτες μελιτζάνας με 2 κουταλιές της σούπας λάδι και βάλτε τις σε μια στρώση στη λαδόκολλα.
Ψήστε για 20 με 30 λεπτά, γυρίζοντάς τις κατά διαστήματα, μέχρι να έχουν ροδίσει ελαφρώς οι φέτες και από τις δύο πλευρές.
Μεταφέρετε τις μελιτζάνες σε ένα μπολ και χρησιμοποιώντας ένα πιρούνι ή έναν πολτοποιητή, πολτοποιήστε τις με το σκόρδο, την πάπρικα, το κύμινο, το νερό και το καγιέν.
Αλατοπιπερώστε το μίγμα.Ζεστάνετε τις υπόλοιπες 2 κουταλιές σούπας λάδι σε ένα μεγάλο τηγάνι.
Προσθέστε την πολτοποιημένη μελιτζάνα και τηγανίστε πολύ αργά, γυρίζοντάς την κατά διαστήματα, για περίπου 20 λεπτά, ή μέχρι να απορροφηθεί η υγρασία.
Προσθέστε ανακατεύοντας το χυμό λεμονιού και τηγανίστε για 1 ακόμα λεπτό.
Δοκιμάστε και αλατοπιπερώστε αν χρειάζεται.
Βάλτε τη μελιτζάνα σε μια πιατέλα και γαρνίρετε με μαϊντανό και φέτες λεμονιού ή ντομάτας.
Σερβίρετε την ζεστή ή σε θερμοκρασία δωματίου.
Αυτό το μίγμα μελιτζάνας έχει υφή σαν μαρμελάδα.
Τη φτιάχνουν σε όλη τη Βόρεια Αφρική, αλλά αυτή η παραλλαγή, με το σκόρδο, το κύμινο και το χυμό λεμονιού είναι η πιο γευστική.
Σερβίρετέ την με ζεστό χωριάτικο ψωμί ή πίτα.
ΠΗΓΗ
αλάτι
7 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
3 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες
2 κουτ. γλυκού πάπρικα, γλυκιά
1 ½ κουτ. γλυκού πιπέρι, καγιέν ή 1/8 κουτ. γλυκού πιπέρι Harissa, φρεσκοτριμμένο
3 με 4 κουτ. σούπας χυμός λεμονιού, φρέσκος
1 κουτ. σούπας μαϊντανός, κομμένος
3 φέτες λεμόνι ή 3 φέτες ντομάτα
Εκτέλεση
Προθερμάνετε το φούρνο στους 375 βαθμούς.
Κόψτε τα κοτσάνια των μελιτζανών.
Χρησιμοποιώντας έναν αποφλοιωτή λαχανικών ή ένα αιχμηρό μαχαίρι, ξεφλουδίστε τη φλούδα ανά ½ ίντσας πλάτους λωρίδες καθέτως ώστε να έχετε ένα ριγωτό εφέ.
Κόψτε κάθε μελιτζάνα οριζοντίως σε φέτες ½ ίντσας.
Τοποθετήστε τις σε ένα σουρωτήρι και αλατίστε κάθε φέτα.
Αφήστε τις για 30 λεπτά και έπειτα ξεπλύνετε τις καλά και στεγνώστε τις με χαρτί κουζίνας.
Αλείψτε μια λαδόκολλα με 3 κουταλιές σούπας λάδι.
Αλείψτε τις φέτες μελιτζάνας με 2 κουταλιές της σούπας λάδι και βάλτε τις σε μια στρώση στη λαδόκολλα.
Ψήστε για 20 με 30 λεπτά, γυρίζοντάς τις κατά διαστήματα, μέχρι να έχουν ροδίσει ελαφρώς οι φέτες και από τις δύο πλευρές.
Μεταφέρετε τις μελιτζάνες σε ένα μπολ και χρησιμοποιώντας ένα πιρούνι ή έναν πολτοποιητή, πολτοποιήστε τις με το σκόρδο, την πάπρικα, το κύμινο, το νερό και το καγιέν.
Αλατοπιπερώστε το μίγμα.Ζεστάνετε τις υπόλοιπες 2 κουταλιές σούπας λάδι σε ένα μεγάλο τηγάνι.
Προσθέστε την πολτοποιημένη μελιτζάνα και τηγανίστε πολύ αργά, γυρίζοντάς την κατά διαστήματα, για περίπου 20 λεπτά, ή μέχρι να απορροφηθεί η υγρασία.
Προσθέστε ανακατεύοντας το χυμό λεμονιού και τηγανίστε για 1 ακόμα λεπτό.
Δοκιμάστε και αλατοπιπερώστε αν χρειάζεται.
Βάλτε τη μελιτζάνα σε μια πιατέλα και γαρνίρετε με μαϊντανό και φέτες λεμονιού ή ντομάτας.
Σερβίρετε την ζεστή ή σε θερμοκρασία δωματίου.
Αυτό το μίγμα μελιτζάνας έχει υφή σαν μαρμελάδα.
Τη φτιάχνουν σε όλη τη Βόρεια Αφρική, αλλά αυτή η παραλλαγή, με το σκόρδο, το κύμινο και το χυμό λεμονιού είναι η πιο γευστική.
Σερβίρετέ την με ζεστό χωριάτικο ψωμί ή πίτα.
ΠΗΓΗ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Εδώ μπορείτε να αφήσετε τα σχόλιά σας ή τις ιδέες σας.